Fotografovanie jedla

V spolupráci s hoteliermi pri fotografovaní ich ubytovacích zariadení, nás majitelia často žiadajú aj o fotografovanie jedál alebo menu ich reštaurácií. V rámci snahy poskytovania čo najväčšieho množstva služieb hotelom, sa im snažíme vychádzať v ústrety čo najviac. Preto sme zahrnuli do našich fotografických služieb aj fotografovanie jedla ako samostatnú službu, ktorá zastrešuje a rieši presne túto, častú požiadavku. Produktová fotografia ako aj fotografovanie jedla je kategória sama o sebe a vyžaduje si nielen osobitnú pozornosť ale aj odlišný prístup, techniku a časový rozvrh.

Tento krát som fotografoval kompletné menu reštaurácie Lujza, pre Hoteli Bankov 5 minút od centra, mesta Košice. Odhliadnuc od faktu, že Hotel Bankov je **** hotel so 145-ročnou tradíciou, vďaka ktorej je najstarším existujúcim hotelom na Slovensku, snažil som sa k tomuto fotografovaniu pristúpiť čo najjednoduchšie a naj-technickejšie ako sa len dalo.

Po vzájomne dohode so šéfkuchárom Mariánom Cehlárom, sme rozdelili fotografovanie celého menu, takzvanej À la carte, na dva dni. Menu Hotela Bankov obsahuje tie najexotickejšie jedlá aké som mal možnosť kedy vidieť a a ochutnať, nehovoriac už o majstrovskom prevedení každého z jedál, čo bolo prakticky výsledkom celého tímu kuchárov a dekoratérov.

Zvolil som jednoduché stolovanie v priestoroch reštaurácie, 2x softbox na vytvorenie štúdiového osvetlenia pre konzistentnosť svetla, nakoľko sa jedlo fotografovalo v priebehu dvoch dní, 50 mm f1,4 objektiv Canon koli vynikajúcim vlastnostiam, hĺbke ostrosti a vysokej svetlosti objektívu.

Fotografovali sa prevažne hlavne chody a dezerty v kombinácii s rôznymi nápojmi a stolovacími doplnkami. Po asi 10 hodinách fotografovania a digitálnej úprave fotografií sa mi podarilo úspešne vybrať najlepšie fotografie do do finálnej podoby z jedál s názvami ako:

  • Carpaccio z hovädzej sviečky
  • Paradajkovo-olivové concassé s kozím syrom a domácim olivovým chlebíkom
  • Slimačie rizoto, Sumec africky na šošovicovom šaláte
  • Šalát All Italiana
  • Bravčová panenka s bylinkovou omáčkou a hubovo-syrovými kroketami,
  • Kuracie supreme s pivnou redukciou, topinambur pyré a provensalskou zeleninou,
  • Sumec africký s feniklovo-mätovým šalátom a paradajkovou quinou
  • Flank steak s pečenou zeleninou v papieri a varené zemiaky s pórom a hrubozrnnou horčicou
  • Teľací trances so zeleninovým rizotom a omáčkou z portského vína
  • Čakankové rizoto s kozím syrom a prosciuttom
  • Linguinne all vegetariana
  • Kokosový cheesecake
  • Lujza torta
  • Medovo-vaječný krém s figami tu fotku tu nemáme
Výsledný projekt